8.9 / 10 301 reviews 
           

    Vier soorten verlichting

    Terug naar overzicht

    Er zijn diverse soorten verlichting die in een ruimte kunnen worden gebruikt, elk met een specifieke functie. Wij beschrijven de vier belangrijkste en meest voorkomende soorten verlichting en geven een toelichting op waar je op moet letten bij elk type.

    Basisverlichting

    Basisverlichting is essentieel in elke woning. Deze algemene verlichting wordt meestal als eerste  ingeschakeld bij thuiskomst. Het zorgt voor een gelijkmatige verlichting in de ruimte, waardoor activiteiten zoals koken mogelijk maakt. Het biedt helder licht, waardoor je goed kunt zien wat je doet. Benieuwd hoeveel verlichting er precies nodig is in de ruimtes van jouw woning? Wij geven je tips en een eenvoudige formule.

    Vanwege de belangrijke rol die basisverlichting heeft, worden vaak grotere lampen gebruikt die in het midden van het plafond hangen. De MEGAMAN MM10224 plafondlamp is bijzonder geschikt als basisverlichting. Basisverlichting is tegenwoordig steeds vaker multifunctioneel door diverse dimopties. In veel gevallen is het voordeliger om te kiezen voor dimabre verlichting die zowel een functionele functie heeft als sfeer kan brengen in een ruimte. Ontdek meer over de mogelijkheden van dimbare ledlampen. 

    Functionele verlichting

    Functionele verlichting is eigenlijk een uitbreiding op de basisverlichting in huis en tuin. Denk aan een leeslamp in je favoriete leeshoekje of spotjes boven het aanrecht in de keuken. MEGAMAN heeft een breed assortiment aan spotverlichting die uitermate geschikt zijn als functionele verlichting, bijvoorbeeld de MM11177 en de MM09753Deze spots hebben een GU10-fitting en vebruiken slechts 5 watt, waarmee je een gloeilamp van 50 watt kunt vervangen. Het zijn zeer zuinige GU10-spots van MEGAMAN, die jaar in, jaar uit veel gekocht worden, omdat ze erg zuinig in gebruik zijn en lang meegaan.

    Functionele verlichting zoals lees- of bureaulampen zijn specifiek ontworpen om fel en helder licht te geven, waardoor je je werk optimaal kunt uitvoeren. Hoewel een basislamp ook kan volstaan, is het handig om op plekken waar je veel werkt of leest een extra lamp binnen handbereik te hebben. De juiste hoeveelheid verlichting voor specifieke situaties draagt bij aan een betere gezondheid. Ben daarom bewust van de juiste verlichting bij het inrichten van jouw leeshoekje of thuiswerkplek

    Accentverlichting

    Accentverlichting is bedoeld om een object of specifieke plek te verlichten, zodat juist dit unieke punt extra aandacht krijgt en kleuren optimaal tot hun recht komen. Dit type verlichting wordt vaak ingezet voor schilderijen, (tuin)beelden, fontijnen en vijvers. 

    In de meeste gevallen zijn spots het meest geschikt als accentverlichting. Hierbij wordt wel gelet op de verlichtingshoek en felheid van de spot. Ze bieden veel flexibiliteit doordat ze kunnen worden ingebouwd, opgebouwd of aan een rails worden bevestigd. Bij spots aan een rails of kantelbare spots kan de lichtbundel handmatig worden aangepast, om de richting te bepalen. 

    Sfeerverlichting

    Het woord sfeerverlichting zegt het al, de verlichting is bedoelt om sfeer in een ruimte te creëren. Deze verlichting staat voornamelijk in het teken van esthetiek. Dit kan betrekking hebben op het armatuur zelf, maar ook zeker op de lichtbron in het armatuur. Lampen die vaak dienen als sfeerverlichting zijn wandlampen, vloerlampen en tafellampen. Sfeerverlichting is meestal verspreid, wat betekent dat het licht indirect op je valt. Sfeer ontstaat door bepaalde elementen namelijk: contrast, het uiterlijk van de lamp, de lichtopeningen in het armatuur waardoor het licht wordt verspreid of de lichtkleur en -intensiteit van de lichtbron. Sfeerlampen hebben over het algemeen een lagere lichtopbrengst en worden beschouwd als de blikvangers van de ruimte, maar zijn niet erg functioneel. Meer tips voor het creëren van extra sfeer? Wij geven je enkele tips! 

    Naar welke verlichting je ook op zoek bent, bij Bespaar-lamp bieden we een groot assortiment aan elk type verlichting. Gebruik ons handige filtersysteem in de webshop om snel tot de verlichting te komen die voldoet aan jouw wensen en behoeftes. 

    Naar de ledlampen webshop

     

    Instagram    Feedbackcompany iDeal betalen GLS verzenden