8.9 / 10 301 reviews 
         

  Zo kiest u de juiste hoeveelheid licht per kamer voor uw woning

  Terug naar overzicht

  Hoe bepaalt u de juiste hoeveelheid licht in een ruimte? U berekent het eenvoudig en snel zelf!

  Uw woning bestaat uit verschillende ruimtes en elke kamer vraagt om een andere hoeveelheid licht. Voor veel mensen is het lastig om vooraf te bepalen hoeveel licht nodig is. In dit artikel proberen wij zo duidelijk mogelijk uit te leggen waar u rekening mee moet houden met de keuze van verlichting.

  Lichtopbrengst = Lumen

  Allereerst is het belangrijk om te weten welke waarde u nodig heeft voor het bepalen van de lichtopbrengst. Veel mensen zijn namelijk nog steeds in de veronderstelling dat Watt de hoeveelheid lichtopbrengst aangeeft. Dit klopt echter niet aangezien Watt juist het energieverbruik aangeeft. De hoeveelheid licht wordt aangetoond met Lumen. Ledlampen verbruiken minder energie dan een ouderwetse gloei- of halogeenlamp, daarom is het wattage veel minder. Watt staat dus compleet los van de lichtsterkte.

  Watt of wattage geeft aan hoeveel stroom een lamp/apparaat verbruikt.

  Lumen geeft aan hoeveel licht een lamp geeft.

  Lux: Het aantal lumen wat nodig is per vierkante meter, wordt uitgedrukt in lux. 1 lux is gelijk aan 1 lumen per vierkante meter. Lux geeft de hoeveelheid licht aan op de werkvloer. Het is dus ook afhankelijk van de afstand van de verlichting tot de vloer.  

  Lumen naar LUX

  Berekenen zelf eenvoudig de juiste hoeveelheid licht

  Om de juiste hoeveelheid lichtopbrengst te berekenen kunt u formule invullen met uw eigen gegevens. Geef allereerst antwoord op de volgende vragen:

  • Hoeveel m2 is uw ruimte?
  • Wat is de aanbevolen lichtopbrengst voor de ruimte?
  • Bepaal de gewenste lichtsterkte.

  FORMULE: Gewenste lichtsterkte * Oppervlakte m2 = Aantal benodigde lumen / Hoeveelheid lumen per lamp = Aantal benodigde lampen voor de ruimte.

  VOORBEELD:

  Stel u heeft een ruimte van 20m2 waarbij de gewenste lichtsterkte 500 lux is. Daarbij heeft u lampjes van 2.000 lumen per stuk. U kunt dan als volgt de formule invullen:

  500 * 20 = 10.000 lumen / 2.000 = 5 lampen.

  Lux per ruimte

  Een woonkamer vraagt uiteraard om een andere hoeveelheid licht dat een keuken. Hou ook rekening met andere bronnen die licht geven in een kamer, bijvoorbeeld een televisie in de woonkamer of extra spotjes boven het keukenblad. De slaapkamer van jongeren, waar bijvoorbeeld huiswerk wordt gemaakt, heeft genoeg licht nodig. Om u op weg te helpen, kunt u onderstaande aantallen als richtlijn gebruiken.

  Woonkamer 250 - 350 lux
  Boek lezen 500 - 700 lux
  Keuken 300 - 500 lux
  Eetkamertafel 300 - 500 lux
  Slaapkamer 200 - 400 lux
  Badkamer 200 - 400 lux
  Buiten 200 - 400 lux

   

  Weten hoeveel licht je nodig hebt om bij te lezen of voor het inrichten van je thuiswerkplek? In onze blogs "Het juiste licht om bij te lezen" en "Hoe verlicht ik mijn thuiswerkplek?" vertellen wij er alles over!

  Over Bespaar-lamp.nl

  Bespaar-lamp biedt een groot assortiment aan hoogwaardige ledlampen en armaturen van het merk MEGAMAN®. Neem direct een kijkje in ons ruime assortiment en zie hoe eenvoudig u kunt beginnen met besparen. 

  Ik wil besparen!

  Waarom kopen bij Bespaar-lamp?

  • Voor 11:30 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Officieel MEGAMAN® verkooppunt 
  • Gratis verzending vanaf €25,- 
  • MEGAMAN® Kwaliteitsgarantie

  LED lampen webshop »

  Instagram    Feedbackcompany iDeal betalen GLS verzenden