8.9 / 10 301 reviews 
         

  Feiten & mythes

  LED verlichting

  Spaarlampen en ledlampen gaan tot 15x langer mee

  Spaarlampen en LED lampen gaan lang mee, al zijn er wel grote verschillen tussen bestaande merken. De levensduur van spaarlampen, die altijd vermeld moet staan op de verpakking, wordt uitgedrukt in uren en gaat van 4000 uren tot 15000 uren (vergeleken met gloeilampen 1000 uren). Wordt de levensduur in jaren vermeld, dan moet uitgelegd worden hoe dit wordt berekend. Meestal is dit gebaseerd op 3 branduren per dag. Voor sommige merken worden ook het aantal schakelingen (aan- en uit) vermeld. Let op met de goedkopere spaarlampen: meestal hebben ze een kortere levensduur. Er is namelijk onderscheid in kwaliteit tussen de verschillende spaarlampen. Duurdere spaarlampen van gerenommeerde fabrikanten gaan meestal langer mee en behouden ook beter hun lichtkwaliteit.

  Spaarlampen en LED lampen zijn duur bij aankoop

  Een spaarlamp of LED lamp is in aanschaf duurder dan een gloeilamp. Deze extra kosten verdient u in minder dan één jaar weer terug. Op de lange duur zijn LED lampen en spaarlampen erg voordelig. Dat komt door de lage energiekosten en de lange levensduur. Spaarlampen betalen zichzelf tot 10x terug over hun levensduur. Compacte fluorescentielampen zonder geïntegreerde balast zijn vanwege het ontbreken van de voorschakelapparatuur nog goedkoper dan de klassieke spaarlamp en zijn dus nog sneller terug betaald.

  Het verbruik is 5x lager

  Wanneer het gebruik van spaarlampen of LED lampen, vergeleken wordt met dat van gloeilampen kan men tot 80% besparen. Ze verbruiken 5 keer minder energie dan een gloeilamp en gaan 10 keer langer mee. Door een spaarlamp van 12W te gebruiken met een levensduur van 10.000 uren kan voor dezelfde lichtstroom een besparing van ongeveer €70,- gerealiseerd worden; die besparing kan zelfs tot €198,- oplopen met nog gunstigere spaarlampen en wanneer de levensduur 15.000 uren bedraagt.

  In alle maten, vormen en vermogens verkrijgbaar

  De eerste spaarlampen waren groot, log, zwaar en lelijk. Hierdoor hebben spaarlampen een slecht imago gekregen. Ten onrechte, de nieuwe generatie spaarlampen is veel kleiner en daardoor beter inpasbaar. Tegenwoordig zijn spaarlampen te koop die qua vorm de klassieke gloeilamp benaderen en ook mooi zijn. Bovendien zijn ze tegenwoordig ook verkrijgbaar met E14 schroeffitting zoals de kleine gloeilampen en kunnen in elke decoratieve verlichting als alternatief fungeren. Verder zijn op de markt platte modellen (schijven) te koop geschikt voor in- of opbouw en kunnen ingezet worden voor oriëntatie - of sfeerverlichting.

  Energielabel

  De Europese Commissie verplicht dat op de verpakking het energielabel vermeld staat. Verkies steeds een spaarlamp met een met A-label. Sommige speciale modellen, zitten slechts in de B-klasse. Dit is echter nog steeds beter dan gloei- en halogeenlampen die meestal een D-label bezitten.

  Aangenaam licht

  Bij de nieuwe spaarlampen is het licht warmer geworden. Licht (al dan niet uit spaarlampen) wordt gekenmerkt door de (gecorreleerde) kleurtemperatuur (CCT in Kelvin, K), gaande van extra warmwit (2700K) tot het onnatuurlijke koelwit (6000K). Een ander kenmerk van licht is de kleurweergave-index (CRI of Ra-waarde in %). Iedereen kent het fenomeen waarbij men bij een pasbeurt in de kledingwinkel naar buiten loopt om de "echte" kleur(weergave) van de kleding te zien (Daglicht: Ra > 90). Licht is essentieel voor onze waarneming, ons gevoel van veiligheid en de manier waarop we kleuren en beweging ervaren. Licht geeft ons de mogelijkheid te kunnen zien. 

  Elektronische voorschakelapparatuur (EVSA)

  De compacte fluorescentielamp met Edison-schroeffitting (E27 of E14), onze welbekende "spaarlamp" , is voorzien van geïntegreerde elektronische voorschakelapparatuur (ook wel balast genoemd). Ze kan steeds ingezet worden in de plaats van een gloeilamp.

  De compacte fluorescentielamp met 2-pins steekfitting (voor externe conventionele balast) en 4-pins steekfitting (voor externe elektronische balast) moet geplaatst worden in een armatuur die voorzien is van de geschikte voorschakelapparatuur. dergelijke armaturen worden ook wel energie-efficïente armaturen genoemd. Bij vervanging moet hier enkel de lamp vervangen worden zoals bij TL-verlichting wat voordeliger is gezien de langere levensduur van de balast.

  Dimmen

  Gewone dimmers kunnen niet gebruikt worden bij spaarlampen. Als de spanning te laag wordt, zal de lamp gaan knipperen (pendelen). Hierdoor neemt de levensduur van de lamp snel af. Ook een bewegingsmelder of lichtsensor in combinatie met een gewone spaarlamp wordt daarom afgeraden. Als u hierbij TL- of spaarlampen wilt gebruiken, koop dan uitvoeringen die daar speciaal geschikt voor zijn. Anders gaat de lamp snel kapot. Megaman levert een complete reeks dimbare spaarlampen. Zelfs dimbaar zonder dimmer.

  Aanwezigheidsdetectie en tijdsschakelaars

  Een lichtgevoelige sensor-timer of bewegingsmelder is vaak als onderdeel van een armatuur, maar ook als een losse schakelaar te krijgen. Informeer bij aanschaf of het mogelijk is om zo'n losse schakelaar te gebruiken in combinatie met een spaarlamp. Op een armatuur met sensor staat meestal aangegeven welke soort lampen gebruikt mogen worden.De lampen met het ingenium-logo bij Megaman kunnen gebruikt worden in combinatie met een tijdsschakelaar ivm de mogelijkheid van 600.000 schakelingen.

  Tuinverlichting

  Wanneer compacte fluorescente lampen worden toegepast bij buitenverlichting moet rekening gehouden worden met een aantal facetten. 
  Een eerste belangrijk gegeven is dat spaarlampen en vooral de voorschakelapparatuur ontworpen zijn om te starten binnen een bepaald temperatuursbereik. Sommige ballasten starten niet bij lage temperatuur. De specificaties ivm de starttemperatuur verschillen van fabrikant tot fabrikant. 
  Een tweede gegeven is dat de lichtstroom afhankelijk is van de temperatuur. Bij lage temperatuur duurt het langer tot de lamp is opgewarmd en tot de maximale lichtstroom bereikt wordt.

  Instagram    Feedbackcompany iDeal betalen GLS verzenden