9.2 / 10

  Veelgestelde vragen over LED of Spaarlampen

  Hoeveel watt is mijn spaarlamp of LED lamp in lichtsterkte?

  Er bestaat nogal wat verwarring over de vergelijking van gloeilampen met energiezuinige spaarlampen of LED lampen. Bij de traditionele gloeilamp kiest u o.b.v. het vermogen (Watt). Bij energiezuinige spaarlampen of led lampen kiest u o.b.v. de lichtopbrengst (aantal Lumen). U kunt in de tabel hieronder aflezen hoeveel watt gelijk staat aan hoeveel lumen. Hierdoor kunt u gemakkelijk vaststellen hoeveel lumen een nieuwe LED lamp nodig heeft, om een gloeilamp te vervangen. 

  Gloeilamp Watt / Lichtopbrengst

  25 watt : 200-300 Lumen

  40 Watt : 400-500 Lumen

  60 Watt : 700-800 Lumen

  75 Watt : 900-1000 Lumen

  100 Watt : 1.300+ Lumen

  Wat wordt bedoeld met vervangingswattage?

  De vervangingswattage is de indicatie om vanuit een traditionele halogeen spot of gloeilamp een vergelijkbare spaarlamp of ledlamp te kunnen vinden. Deze indicatie geven wij mee aan de producten in ons assortiment.

  Het is natuurlijk wel zo dat los van de wattage er veel meer factoren meespelen om een goede vergelijkbare lamp te vinden, denk daarbij aan het verschil in lichtopbrengst en kleur die een gloeilamp met helder of mat glas opbrengt. Daarom geven wij ook duidelijk het aantal Kelvin, Lumen en Ra waarden van een lamp aan.

  Enkele handige vuistregels:

  • Gloelamp vervangen? Let op de Lumen waarde: vervangen van 25 Watt gloeilamp > 240 lumen, 40 Watt > 420 lumen, 50 Watt > 620 lumen, 60 Watt > 810 lumen etc.
  • Reflectorlampen gebudeld/gericht licht zoals o.a. halogeen. Let op de Candela waarde waarin de hoeveelheid en effectieve bundeling van het licht wordt uitgedrukt in cd waarde.
  • 100 Watt gloeilamp = ongeveer 120 candela
  • Daglicht = Ra 90 en meer, voor een goed toepasbare licht kwaliteit is een Ra waade van 80 of hoger gewenst.
  • Lichtkleur begint bij 2700 Kelvin (warmwit), 2800 Kelvin Halogeen licht, 3000 Kelvin TL licht (licht koelwit), tot 6000 Kelvin (daglicht) en alles daarbuiten.

  Hoe wordt de besparing bepaald per lamp?

  De besparing per lamp wordt berekend aan de hand van het gemiddelde kWh tarief in Nederland. Daarbovenop tellen wij de aanschafkosten van de te vervangen lichtbron en trekken de aanschafkosten van de spaar- of LED lamp ervanaf. Daardoor komt u op een zo eerlijk mogelijk beeld van uw levensduur besparing.

  Ik zoek lampen die een korte opstarttijd hebben?

  Traditionele spaarlampen staan erom bekend dat deze een opwarmtijd nodig hebben alvorens deze de optimale lichtopbrengst hebben bereikt. Tegenwoordig zijn er behalve de traditionele spaarlampen ( CFL's ) ook LED lampen. Deze lampen zijn bijna even snel in opstarten als gloeilampen.

  Hoe vergelijk ik een gloeilamp ten opzichte van een spaarlamp of LED lamp?

  Er zijn meerdere factoren waarop u moet letten om een goede vervanger te vinden voor uw gloeilamp. Een goede richtlijn is om te kijken naar de vervangingswattage en naar het aantal Lumen. De vervangingswattage is een indicatie om aan te geven voor welke lamp de betreffende spaar- of LED lamp kan worden gebruikt. Daarnaast kunt u ook kijken naar de lichtopbrengst Lumen. Een traditionele gloeilamp van 40 watt zit op ongeveer 415 lumen. Hoe hoger de waarde hoe meer lichtopbrengst.

  Wat zijn/betekent Kelvin?

  Licht (al dan niet uit spaarlampen) wordt gekenmerkt door de (gecorreleerde) kleurtemperatuur (CCT in Kelvin, K), gaande van extra warmwit (2700K) tot het onnatuurlijke koelwit (6000K). Een ander kenmerk van licht is de kleurweergave-index (CRI of Ra-waarde in %). Iedereen kent het fenomeen waarbij men bij een pasbeurt in de kledingwinkel naar buiten loopt om de "echte" kleur (weergave) van de kleding te zien (Daglicht: Ra > 90). Licht is essentieel voor onze waarneming, ons gevoel van veiligheid en de manier waarop we kleuren en beweging ervaren. Licht geeft ons de mogelijkheid te kunnen zien.

  Wat betekent Cd (Candela)?

  Candela is een eenheid om lichtopbrengst van een bundel licht uit te drukken.

  Enkele voorbeelden:

  • de lichtsterkte van een gewone zaklamp is ongeveer 1 Candela.
  • een gloeilamp van 100 watt heeft een lichtsterkte van circa 120 Candela.
  • de lichtsterkte van leds en ledlampen wordt vaak uitgedrukt in millicandela (symbool mcd). 1000 millicandela is gelijk aan 1 candela. De lichtsterkte is bijvoorbeeld 590 000 mcd = 590 cd.