8.9 / 10 301 reviews 
         

  Technische termen LED verlichting

  Vervanging van Watt

  Bij oude verlichting werd het aantal "Watt" gebruikt om de lichtintensiteit van een lamp aan te geven. Bij nieuwe, energiezuinige verlichting zoals spaarlampen & LED Lampen wordt besproken over het aantal "Lumen". Op deze website kunt u gemakkelijk en snel uw 'te vervangen wattage' ingeven in de zoekmachine. U dient naast het vervangingswattage ook rekening moeten houden met o.a. de stralingshoek en lichtkleur.

  Lichtkleur

  De lichtkleur van een LED-Lamp of Spaarlamp wordt uitgedrukt in graden Kelvin. Licht met een 'lage temperatuur' wordt meestal als 'warmer' ervaren dan licht met een hoge kleurtemperatuur.

  Hieronder een voorbeeld van de lichtkleur in graden Kelvin:

   

  Lumen

  Lumen is de helderheid van de lichtbron, het lumen (symbool: lm) is de eenheid voor lichtstroom. Lumen meet de totale hoeveelheid licht die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt. Lumen is dan ook de eenheid om de helderheid van een lichtbron te meten onafhankelijk van de richting van de lichtbundel.

  Het aantal lumen zegt echter niets over hoe ver een lamp schijnt. U moet dan minimaal de vorm van de bundel daarbij betrekken. Er wordt rekening gehouden met het menselijk oog bij het bepalen van hoeveel lumen een lichtbron uitstraalt. Dit is noodzakelijk omdat mensen bepaalde kleuren beter zien dan andere.

  Als we één Watt vermogen in een lichtbron stoppen die één kleur uitstraalt, bijvoorbeeld groen, dan geeft deze lichtbron 683 lumen. Stoppen we dezelfde één Watt vermogen in een lichtbron die oranje uitstraalt, dan geeft deze lichtbron slechts 73 lumen! 

  Tussen verschillende tinten warm-wit kan, bij hetzelfde wattage, al een groot verschil zitten tussen het aantal lumen. Let daarom nooit alleen op het vermogen van een (led-)lamp! Een gloeilamp geeft een lichtstroom van ongeveer 12 lumen per Watt (lm/W), een ledlamp 80 tot 100 lm/W, een halogeenlamp 7 lm/W.

  IK-waarde (slagvastheid)

  De IK-classificatie of waarde geeft de slagvastheid en vandaalbestendigheid aan van lampen en armaturen. Afhankelijk dus van waar je de verlichting wilt gaan plaatsen, is het verstandig om ook op deze specificatie te letten.  

  IK00 Geen weerstand
  IK01 Weerstand tegen schokken van 0,15 J
  IK02 Weerstand tegen schokken van 0,2 J
  IK03 Weerstand tegen schokken van 0,35 J
  IK04 Weerstand tegen schokken van 0,5 J
  IK05 Weerstand tegen schokken van 0,7 J
  IK06 Weerstand tegen schokken van 1 J
  IK07 Weerstand tegen schokken van 2 J
  IK08 Weerstand tegen schokken van 5 J - beschermd tegen vandalisme.
  IK09 Weerstand tegen schokken van 10 J
  IK10 Weerstand tegen schokken van 20 J - Vandaalbestendig, gesloten armatuur

  Stralingshoek

  De stralingshoek van een LED Lamp of spaarlamp geeft een indicatie over de lichtverdeling van de lamp. Spaar- of LED lampen met een kleine stralingshoek worden gebruikt om bijvoorbeeld objecten in de kijker te zetten. Dit noemen we accentverlichting. Spaar- of LED Lampen met een grote(re) stralingshoek worden meestal gebruikt voor algemene verlichting van ruimtes. 

  Dimbaar 

  Er bestaat nogal wat verwarring rondom spaarlampen en LED lampen en of deze dimbaar zijn of niet. Bij Bespaar-lamp bepaalt u zelf de keuze of de spaarlamp of LED lamp dimbaar is. Wij bieden keuze uit dimbare spaarlampen en LED lampen. Deze lampen dimmen traploos van 10% tot 100% zonder vertragingen. De verwezenlijking van uw eigen verlichtingsatmosfeer is binnen bereik.

  Voltage

  LED Lampen werken op een lagere spanning dan traditionele verlichting. Om de spanning van 220V - 240V om te zetten naar het geschikte voltage wordt een zg. driver gebruikt. De drivers zijn ook wel bekend onder de naam transformator of trafo. De spanning wordt door de driver omgezet naar de spanning die de LED-Lamp nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Deze spanning zit meestal tussen de 12V en 48V.

  Levensduur

  De levensduur wordt meestal uitgedrukt in zg. branduren. Op Bespaar-lamp.nl berekenen we direct uw voordeel op zowel het verbruik, als in de aanschaf. Per product is de de besparing in euro's aangegeven.  

  Fitting

  Met de fitting van een spaarlamp of LED Lamp wordt de lampvoet bedoeld. Via bespaar-lamp.nl kunt u gemakkelijk en snel een keuze maken in de veelgebruikte fittingen. De keuze wordt verder heel makkelijk gemaakt door het tonen van zowel de benaming als een voorbeeld. Door verder de zoekfilter te gebruiken kunt u makkelijk en snel uw keuze verder afstemmen. Wij bieden voor haast elke fitting en toepassing een geschikte spaarlamp of LED lamp. 

  Energieverbruik

  In vergelijking met 'oude verlichting' verbruiken spaarlampen en LED lampen tot wel 80% minder energie. Spaarlampen en LED Lampen verbruiken vijf keer minder energie dan gloei- of halogeenlampen en gaan wel 15 tot 30 keer langer mee. 

  Instagram    Feedbackcompany iDeal betalen GLS verzenden