8.9 / 10 301 reviews 
         

  Het juiste licht om bij te lezen

  Terug naar overzicht

  Hoe bepaalt u de juiste verlichting om bij te lezen? Wij leggen uit waar u op moet letten én geven u een handige en eenvoudige formule!

  Goed licht om bij te lezen is belangrijk. Met de juiste hoeveelheid licht worden uw ogen veel minder snel moe en kunt u zich beter concentreren. Maar hoe weet u wanneer de hoeveelheid licht om te lezen optimaal is? In dit blog leggen wij het uit.

  Daglicht = perfectie

  Het ligt misschien voor de hand, maar daglicht is het meest ideale leeslicht. In huis is dit niet altijd en overal aanwezig. Zeker in dat knusse hoekje dat u nu juist heeft ingericht om heerlijk onderuit te zakken met een goed boek. Gelukkig zijn er veel verlichtingen die normaal daglicht (bijna) evenaren en dus uitermate geschikt zijn om bij te lezen.

  Lux, lumen en kelvin

  Om te achterhalen hoeveel licht een lamp geeft, wordt er gebruikgemaakt van termen als lux, lumen en kelvin. Fel daglicht is vastgesteld op 15.000 lux terwijl een bewolkte dag ongeveer 1.000 lux oplevert. Volgens experts is 700 lux al voldoende om goed bij te kunnen lezen.

  Allemaal leuk en aardig, maar wat is lux en hoe wordt het bepaald? Goeie vraag!

  Lux geeft de hoeveelheid licht weer op de werkplek. Dit is afhankelijk van het aantal lumen en candela dat een bepaalde lamp heeft. Lumen is het licht dat een lichtbron opbrengt en candela is het aantal lumen in een bepaalde straalhoek. Om het inzichtelijker te maken geven wij u graag een voorbeeld.

  Wanneer een lamp in een kleine ruimte hangt zoals een wc, is het licht meer/feller dan wanneer diezelfde lamp met precies hetzelfde aantal lumen in een woonkamer hangt.

  Met een eenvoudige formule kunt u bepalen hoeveel lumen u voor uw specifieke situatie nodig heeft.

  FORMULE: Gewenste lichtsterkte (LUX) * Oppervlakte m2 = Aantal benodigde lumen

  Naast lux en lumen is er nog een specificatie waar u rekening mee dient te houden: kelvin. Dit geeft namelijk de kleur/warmte van het licht aan.

   

  Selecteren voor de juiste lamp

  Om u goed op weg te helpen, kunt u bij Bespaar-lamp altijd een selectie maken van specificaties die voor u belangrijk zijn zoals lumen en kelvin. Bent u op zoek naar goed leeslicht? Selecteer dan onder andere op deze specificaties. U kunt op de productpagina aan de rechterkant een selectie maken.

  Ik wil direct mijn verlichting uitkiezen

  Gaat u een thuiswerkplek inrichten? Dan zijn er weer andere factoren waar u rekening mee moet houden. In ons artikel "Hoe verlicht ik mijn thuiswerkplek?" vertellen wij alles over de juiste thuiswerkverlichting! 

  Over Bespaar-lamp.nl

  Bespaar-lamp biedt een groot assortiment aan hoogwaardige ledlampen en armaturen van het merk MEGAMAN® voor zowel binnen- als buitenshuis. Neem direct een kijkje in ons grote aanbod en zie hoe snel en eenvoudig u kunt beginnen met besparen.

  Bespaar-lamp.nl | Dé webshop voor kwalitatief hoogwaardige ledlampen en armaturen

  Waarom kopen bij Bespaar-lamp?

  • Voor 11:30 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Officieel MEGAMAN® verkooppunt 
  • Gratis verzending vanaf €25,- 
  • MEGAMAN® Kwaliteitsgarantie

  LED lampen webshop »

  Instagram    Feedbackcompany iDeal betalen GLS verzenden