8.9 / 10 301 reviews 
         

  Kan een ledlamp in elk armatuur?

  Terug naar overzicht

  Het vervangen van oude gloei-, halogeen- en spaarlampen voor energiezuinige en geld besparende LED lampen zonder uw armaturen te vervangen. Het kan! 

  Kan ik mijn bestaande gloei- of halogeenlampen vervangen door LED-lampen?” Om direct antwoord te geven op deze vraag: ja, in de meeste gevallen kun je gloei-, halogeen- en spaarlampen één-op-één vervangen met LED lampen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, zoals wanneer een lamp een ander spanningsniveau dan de gebruikelijke 230V nodig heeft.

  LED lampen nemen veel voordelen met zich mee. Zo zijn ze veel zuiniger dan de andere vormen van verlichting en kunt u al snel veel geld besparen op uw energierekening. Daarnaast zijn de lichtprestaties beter, zijn er dimbare varianten verkrijgbaar en mogelijkheid tot verschillende lichtkleuren. 

  In dit artikel leggen we kort uit waar u rekening mee moet houden bij het vervangen van gloei-, halogeen- of spaarlampen naar LED verlichting.

  Verlichting vervangen voor duurzame LED verlichting

  Welke fitting heeft uw lamp/armatuur?

  Bij het vervangen van uw verlichting moet u zorgen dat u de lamp de juiste fitting heeft. De fitting, ook wel lampvoet genoemd, is het gedeelte van de lamp dat de connectie maakt met het armatuur. Hierin zijn verschillende types te vinden zoals een schroefdraad, waarbij u de lamp in het armatuur draait. Daarnaast zijn er ook exemplaren met twee pootjes, die er ingedrukt  worden of met een kwartslag vast gedraaid worden.

  De E27, E14 en GU10 zijn de meest voorkomende fittingen. Dit type lamp werkt in de meeste situaties gewoon op 230V en zijn daardoor één-op-één te vervangen.

  De MEGAMAN® MM09680 was de meest verkochte LED lamp met GU10-fitting in 2019.

  Welke lichtkleur past bij de ruimte?

  LED lampen zijn tegenwoordig in alle lichtkleuren verkrijgbaar, zoals warm wit (2800/3000 Kelvin) en koel wit (4500 Kelvin). Daarnaast zijn er bepaalde lampen van MEGAMAN® met de dim-to-warm-techniek, hier zijn dus verschillende lichtkleuren mogelijk.

  Op onderstaande afbeelding is duidelijk weergegeven hoeveel Kelvin gelijk staat aan een bepaalde lichtkleur.

  Wilt u de lamp kunnen dimmen?

  Niet elke ledlamp is zomaar dimbaar. Om het u makkelijker te maken hebben we bij Bespaar-lamp een speciale pagina ingericht met alle dimbare ledlampen. Daarnaast heeft u als u ledlampen wilt gaan dimmen een dimmer nodig. Er zijn verschillende dimmethodes zoals dim-to-warm en step-dimming.

  In ons blog ‘Ledlampen dimmen: alles op een rijtje’, leggen wij alles uit over het dimmen van ledlampen en de verschillende methodes.

  Bepaal de juiste hoeveelheid licht

  Veel mensen zijn nog steeds in de veronderstelling dat Watt de hoeveelheid lichtopbrengst aangeeft. De hoeveelheid licht wordt echter aangetoond met Lumen. Watt geeft juist het energieverbruik aan. Ledlampen verbruiken minder energie dan een ouderwetse gloei- of halogeenlamp, daarom is het wattage veel lager en staat dus los van de lichtsterkte. Om verschillende lichtbronnen met elkaar te vergelijken qua lichtoutput moet u kijken naar de lumenwaarde.

  Elke situatie vraagt natuurlijk om een andere hoeveelheid licht. Bij het lezen van een boek heeft u meer licht nodig dan voor een gezellig avondje tv kijken. Met een eenvoudige formule berekent u de juiste hoeveelheid voor de ruimte.

  Gaat u gebruik maken van spots? Let dan ook op de bundelbreedte. Hoe kleiner de bundelbreedte, hoe gerichter en gefocust het licht is. Kleine bundelbreedtes worden meestal gebruikt voor accentverlichting, terwijl grotere breedtes geschikter zijn voor algemene verlichting.

  Direct overstappen op LED lampen

  Waarom kopen bij Bespaar-lamp?

  • Voor 11:30 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Officieel MEGAMAN® verkooppunt 
  • Gratis verzending vanaf €25,- 
  • MEGAMAN® Kwaliteitsgarantie

  LED lampen webshop »

  Instagram    Feedbackcompany iDeal betalen GLS verzenden