8.9 / 10 301 reviews 
         

  Badkamer LED verlichting en lampen

  Terug naar overzicht

  Alles wat je moet weten over badkamerverlichting: van veiligheid tot lichtkleur en veiligheidzones. 

  Waterdichte badkamerverlichting

  Over het algemeen wordt er weinig tot geen waarde gehecht aan de verlichting in de badkamer. Terwijl in deze ruimte vaak het meest wordt verwacht van onze verlichting. Zo hebben veel badkamers geen of kleine ramen, waardoor je afhankelijk bent van onnatuurlijk licht. Daarnaast wordt de ruimte dagelijks erg vochtig, waardoor de veiligheid moet worden gewaarborgd. En dan wil je nog goed en helder licht hebben voor het tandenpoetsen, scheren en het aanbrengen van make-up. In dit artikel bespreken we alles waar je op moet en kan letten bij badkamerverlichting.

  IP-waarde badkamerverlichting

  Het allerbelangrijkste is natuurlijk de veiligheid van de lampen die je monteert in de badkamer, want zoals je weet gaat elektriciteit en vocht niet goed samen. Om de veiligheid tegen water en vocht aan te tonen wordt er gebruikgemaakt van een IP-waarde of IP-normering. Oftewel: de beschermingswaarde. Hierbij geldt: hoe hoger de IP-normering, des te beter bestendig deze is tegen vocht en water van buitenaf. IP44 is bijvoorbeeld spatwaterdicht terwijl IP65 staat voor volledige waterdichtheid.

  Lees meer over IP-waardes bij (LED) lampen in ons blog ‘Welke IP-waarde heeft mijn verlichting nodig?’  

  Badkamer veiligheidszones

  Badkamerverlichting is op te delen in drie zones, waar ook verschillende IP-waardes belangrijk zijn.

  Zone 1: In deze zone bevindt zich het bad of de douche. Wanneer je lampen in deze zone plaatst moeten deze bestand zijn tegen direct contact met water. Hier wordt dan ook verlichting geadviseerd met een IP-normering van minimaal IP67 of IP68 en een maximale wattage van 12W.

  Zone 2: Deze zone bevindt zich bij de kraan, naast of boven de douche en het bad. Hier is het belangrijk dat de verlichting spatwaterdicht is en er wordt dan ook een IP-waarde van IP44 of hoger geadviseerd.

  Zone 3: Alles wat niet in zone 1 en 2 bevindt, behoord tot deze laatste zone. Er is geen sprake van direct contact met water, maar deze zone wordt wel vochtig van het bad- en douchegebruik. Een IP-normering van IP21 of hoger moet voldoen.

  Hoeveel lumen heb ik nodig in de badkamer?

  Lumen is een term die wordt gebruikt bij verlichting en geeft de lichtopbrengst weer. In de badkamer willen de meeste mensen zo veel mogelijk (helder) licht, omdat dit fijn is bij het aanbrengen van make-up of scheren. De grote van je badkamer is ook een factor in het bepalen van het aantal lumen en lampen. Het aantal lumen wat nodig is per vierkante meter, wordt uitgedrukt in lux. 1 lux is gelijk aan 1 lumen per vierkante meter. Het gemiddelde gewenste aantal lux voor een badkamer is tussen de 200 en 400 lux.

  Met een eenvoudige formule kun je voor jouw specifieke situatie het aantal lux en lampen bereken. Wil je meer weten over lumen, lux en bijbehorende berekening? Dan kun je het beste even ons artikel ‘Zo kiest u de juiste hoeveelheid licht per kamer voor uw woning’ doorlezen.  

  FORMULE: Gewenste lichtsterkte * Oppervlakte m2 = Aantal benodigde lumen / Hoeveelheid lumen per lamp = Aantal benodigde lampen voor de ruimte.

  Soorten badkamerverlichting

  Afhankelijk van hoe groot je badkamer is en je persoonlijke voorkeur, kan er worden gekozen voor diverse soorten badkamerverlichting.

  Basis badkamerverlichting

  De basisverlichting is de lamp die in de meeste gevallen aangesloten is op de hoofdschakelaar en daardoor als eerste aan wordt gedaan bij het betreden van de ruimte. Deze basisverlichting is meestal een plafondlamp of enkele spotjes. Kies voor dit type lamp een heldere verlichting met een ruim bereik zodat alles in de badkamer verlicht is.

  Functionele badkamerverlichting / spiegelverlichting

  Functionele verlichting straalt gericht licht uit. In badkamers worden vaak spots en wandlampen gebruikt als functionele verlichting. Bijvoorbeeld op plaatsen waar extra licht nodig is, zoals bijvoorbeeld spiegelverlichting. Bij spiegelverlichting kun je het beste kiezen voor kantelbare spots, zodat je zelf kan kiezen waar je het licht op wilt richten. Warm wit licht is het fijnst voor het spiegelbeeld.

  Sfeerverlichting in de badkamer

  Steeds meer (luxe) badkamers worden ingericht met sfeerverlichting. Na een lange dag heerlijk ontspannen in een warm bad gaat natuurlijk veel beter met zacht licht in plaats van fel basislicht. Als sfeerverlichting in badkamers worden vaak LED-strips onder bad of douche geplaatst of dimbare LED spots. 

  Meer weten over sfeerverlichting of dimbare LED lampen? In onze blogs "Extra sfeer met de juiste verlichting" en "Ledlampen dimmen: alles op een rijtje" lees je er alles over!

  Lichtkleur voor badkamers

  Als we het over soorten verlichting hebben, hebben we het ook al snel over de lichtkleur en Kelvin. De lichtkleur van een LED lamp wordt uitgedrukt in Kelvin. Licht met een lage temperatuur (1000 K) wordt meestal als “warmer” ervaren dan licht met een hoge kleurtemperatuur (8000 K).

  Zoals omschreven bij de soorten verlichting in dit artikel, is de hoeveelheid Kelvin afhankelijk van het doel van de lamp, de hoeveelheid natuurlijk licht én je persoonlijk voorkeur. In de onderstaande afbeelding kun je zien waarmee de hoeveelheid Kelvin te vergelijken is. Als basisverlichting in badkamers wordt vaak 2700 K tot 4000 K aangehouden.

   

  Online LED lampen shoppen

  Over Bespaar-lamp.nl

  Bespaar-lamp biedt een groot assortiment aan hoogwaardige ledlampen en armaturen voor zowel binnen- als buitenshuis van het merk MEGAMAN®. Neem direct een kijkje in ons grote assortiment en zie hoe snel en eenvoudig je kunt beginnen met besparen.

  BespaarLamp | Besparen met ledverlichting

  Waarom kopen bij Bespaar-lamp?

  • Voor 11:30 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Officieel MEGAMAN® verkooppunt 
  • Gratis verzending vanaf €25,- 
  • MEGAMAN® Kwaliteitsgarantie

  LED lampen webshop »

  Instagram    Feedbackcompany iDeal betalen GLS verzenden