8.9 / 10 301 reviews 
         

  Belangrijkste termen bij LED verlichting

  Terug naar overzicht

  Bij het kopen van LED verlichting komt veel vakjargon om de hoek kijken. Deze termen kunnen soms wel wat verwarrend zijn, vandaar dat wij van Bespaar-lamp.nl hier een lijstje hebben gemaakt van de belangrijkste termen bij LED verlichting.

  Belangrijkste termen bij LED verlichting

  Bij het kopen van LED verlichting komt veel vakjargon om de hoek kijken. Deze termen kunnen soms wel wat verwarrend zijn, vandaar dat wij van Bespaar-lamp.nl hier een lijstje hebben gemaakt van de belangrijkste termen bij LED verlichting. 

  De onderstaande termen worden in dit artikel beschreven:

  • Fitting
  • Lumen
  • Kelvin
  • CRI (Kleurenindex)
  • Levensduur (branduren)
  • Lux
  • Candela
  • RGB
  • IP normering
  • UGR-waarde

  Fitting

  De fitting van een lamp kan gezien worden als de aansluiting van de lamp. Hiermee wordt de lamp in de armatuur of het stroomnet gedraaid. E14 en E27 zijn veel voorkomende fittingen. 

  De E27 staat ook wel bekend als: "de grote fitting." Dit is een schroeffitting die bij veel LED lampen gebruikt wordt.

  De E14 wordt gezien als: "de kleine fitting." Net zoals bij de E27 is dit ook een schroeffitting. 

  Lumen

  Kort gezegd is lumen een maat voor de hoeveelheid licht dat een lamp afgeeft. Lumen wordt vaak verward met Watt. Lumen staat gelijk aan de lichtopbrengst, terwijl Watt het energieverbruik weergeeft. Het is belangrijk om een lamp met een voldoende aantal lumen te nemen. Meer informatie over lumen leest u hier. 

  Kelvin

  Kelvin geeft de lichtkleur van een lamp weer. Niet elke LED lamp heeft dezelfde lichtkleur. Er zijn verschillende lichtkleuren te onderscheiden:

  • 1800-2200K (Zeer warm wit/geel licht, gelijk aan kaarslicht)
  • 2700-3000K (Warm wit licht, deze kleur wordt vooral gebruikt in wookamers en slaapkamers)
  • 4000-4500K (Neutraal/helder wit)
  • 6000-6500K (Koud wit, daglicht)

  Hoe hoger de Kelvin waarde, hoe helderder en koeler de lichtkleur. 

  CRI (Kleurenindex)

  CRI is een kleurenindex die weergeeft hoe goed een lichtbron in staat is om kleuren zo natuursgetrouw te weergeven. Een lamp met een lage CRI zal de kleuren van het verlichte object afwijken met de natuurlijke kleuren. Een lamp met CRI tussen de 90 en 100 geeft. LED verlichting heeft meestal een CRI boven de 80.

  Levensduur (branduren)

  De levensduur van LED verlichting wordt weergeven in het aantal branduur. Dit zijn de aantal uren een lamp normaal gesproken minimaal brandt. LED verlichting heeft meestal een levensduur van rond de 25.000 branduren. 

  Lux

  Net zoals Lumen geeft ook Lux in een mate de lichtopbrengst weer. Echter, geeft Lux weer hoeveel lumen er op een bepaald oppervlakte terecht komt. Hiervoor wordt vaak vierkante meter gebruikt. Met Lux wordt er gemeten hoeveel licht er nodig is op een bepaalde plek. Een kantoor heeft bijvoorbeeld ongeveer 300-400 Lux nodig. 

  Met de Megaman App kunt u gemakkelijk zelf het aantal Lux in uw omgeving meten.

  Candela

  Candela wordt gebruikt om de lichtopbrengst van een bundel licht te beschrijven. De term Candela komt van het Latijnse woord: kaars. Het aantal Candela zal bij een smallere lichtbundel hoger zijn dan bij een bredere lichtbundel. Dit komt doordat de lichtbundel meer geconcentreerd wordt.

  Lees hier meer over de term Candela.

  RGB

  RGB staat voor Rood, Groen, Blauw. Deze kleuren worden met elkaar gemengd om tot een speciale kleur te komen. RGB LED verlichting lampen kunnen bijna elkaar kleur maken, omdat deze lampen deze 3 kleuren met elkaar kunnen mengen. Naast RGB bestaat er ook nog RGB+W en RGBW. Bij RGB+W is er een aparte witte kleur toegevoegd, zodat de lampen ook neutraal wit lichten kunnen uitstralen. Bij RGBW kan wit net zoals rood, groen en blauw gemengd worden. 

  IP-Normering

  LED verlichting beschikt over een IP-normering (bijvoorbeeld IP20, IP 65 etc.). Deze normering geeft aan in hoeverre een LED lamp stof- of waterbestendig is. Het eerste cijfer van de IP-normering geeft aan of een lamp bestendig is tegen stof. De tweede cijfer geeft aan of de lamp bestendig is tegen water. Een lamp met bijvoorbeeld een IP-normering van 68 is geheel bestendig tegen stof en tegen water.

  Lees hier meer over de IP-Normering van LED verlichting.

  UGR-waarde

  De UGR-waarde staat voor: Unifed Glare Rating. Dit is een kengetal dat aangeeft hoe hoog de lichthinder/verblinding is van verlichting. De richtlijnen rondom de UGR-waarde zijn van groot belang voor werkgevers en de zakelijke markt, dit omdat de UGR-waarde in een NEN-norm is vastegeld. Zo moeten kantoren bijvoorbeeld een UGR-waarde van <19 hebben.

  Lees hier meer over de UGR-waarde.

  Begin direct met sparen en kies een geschikte LED-lamp »

  Waarom kopen bij Bespaar-lamp?

  • Voor 11:30 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Officieel MEGAMAN® verkooppunt 
  • Gratis verzending vanaf €25,- 
  • MEGAMAN® Kwaliteitsgarantie

  LED lampen webshop »

  Instagram    Feedbackcompany iDeal betalen GLS verzenden