8.9 / 10 301 reviews 
           

    Wat betekent de UGR-waarde?

    Terug naar overzicht

    De UGR-waarde staat voor: Unifed Glare Rating. Dit is een kengetal dat aangeeft hoe hoog de lichthinder/verblinding is van verlichting. Lees hier meer over de UGR-waarde en waarom dit een belangrijke waarde is bij armaturen en verlichting. 

    De UGR-waarde staat voor: Unifed Glare Rating. Dit is een kengetal dat aangeeft hoe hoog de lichthinder/verblinding is van verlichting. Een lage UGR-waarde staat voor lage lichthinder/verblinding. Een UGR-waarde van <10 heeft een zeer geringe tot geen lichthinder/verblinding. 

    De richtlijnen rondom de UGR-waarde zijn van groot belang voor werkgevers en de zakelijke markt, dit omdat de UGR-waarde in een NEN-norm is vastegeld. 

    In dit artikel leest u alles over de UGR-waarde. 

    NEN-EN 12464-1

    De richtlijnen en regelgeving rondom de UGR-waarde zijn vastgelegd in de norm NEN-EN 12464-1. In deze norm zijn verschillende UGR-waarden voor verschillende ruimtes vastgesteld. 

    Voorbeelden van gemiddelde UGR-waarde per ruimte

    • Tekenkamers: UGR <16
    • Kantoorruimtes: UGR <19
    • Entree/balies: <22
    • Opslagruimten, trappenhuizen, liften: <25
    • Verkeersruimten en gangen: <28

    Hoe wordt de UGR-waarde bepaald?

    Er zijn een paar factoren die een belangrijke rol spelen bij de bepaling van een UGR-waarde in een ruimte. Dit zijn factoren als: grootte en de vorm van een ruimte, verdeling van armaturen over de ruimte en het type armatuur/lamp. 

    Muren, vloeren en plafonds spelen ook een belangrijke rol bij het bepalen van de UGR-waarde. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van witte muren en/of vloeren, wordt het licht meer weerkaatst. Dit is ook weer van invloed op de UGR-waarde van een ruimte. Het reflecteren van licht door muren, vloeren en plafonds wordt ook wel 'luminatie' genoemd. 

    Het is altijd belangrijk om rekening te houden met de UGR-waarde van armaturen/ruimtes. Dit moet zeer nauwkeurig mee genomen worden in een lichtplan. 

    Waarom kopen bij Bespaar-lamp?

    • Voor 11:30 uur besteld, volgende werkdag in huis
    • Officieel MEGAMAN® verkooppunt 
    • Gratis verzending vanaf €25,- 
    • MEGAMAN® Kwaliteitsgarantie

    LED lampen webshop »

    Instagram    Feedbackcompany iDeal betalen GLS verzenden