8.9 / 10 301 reviews 
         

  Wat betekent de UGR-waarde?

  Terug naar overzicht

  De UGR-waarde staat voor: Unifed Glare Rating. Dit is een kengetal dat aangeeft hoe hoog de lichthinder/verblinding is van verlichting. Lees hier meer over de UGR-waarde en waarom dit een belangrijke waarde is bij armaturen en verlichting. 

  De UGR-waarde staat voor: Unifed Glare Rating. Dit is een kengetal dat aangeeft hoe hoog de lichthinder/verblinding is van verlichting. Een lage UGR-waarde staat voor lage lichthinder/verblinding. Een UGR-waarde van <10 heeft een zeer geringe tot geen lichthinder/verblinding. 

  De richtlijnen rondom de UGR-waarde zijn van groot belang voor werkgevers en de zakelijke markt, dit omdat de UGR-waarde in een NEN-norm is vastegeld. 

  In dit artikel leest u alles over de UGR-waarde. 

  NEN-EN 12464-1

  De richtlijnen en regelgeving rondom de UGR-waarde zijn vastgelegd in de norm NEN-EN 12464-1. In deze norm zijn verschillende UGR-waarden voor verschillende ruimtes vastgesteld. 

  Voorbeelden van gemiddelde UGR-waarde per ruimte

  • Tekenkamers: UGR <16
  • Kantoorruimtes: UGR <19
  • Entree/balies: <22
  • Opslagruimten, trappenhuizen, liften: <25
  • Verkeersruimten en gangen: <28

  Hoe wordt de UGR-waarde bepaald?

  Er zijn een paar factoren die een belangrijke rol spelen bij de bepaling van een UGR-waarde in een ruimte. Dit zijn factoren als: grootte en de vorm van een ruimte, verdeling van armaturen over de ruimte en het type armatuur/lamp. 

  Muren, vloeren en plafonds spelen ook een belangrijke rol bij het bepalen van de UGR-waarde. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van witte muren en/of vloeren, wordt het licht meer weerkaatst. Dit is ook weer van invloed op de UGR-waarde van een ruimte. Het reflecteren van licht door muren, vloeren en plafonds wordt ook wel 'luminatie' genoemd. 

  Het is altijd belangrijk om rekening te houden met de UGR-waarde van armaturen/ruimtes. Dit moet zeer nauwkeurig mee genomen worden in een lichtplan. 

  Waarom kopen bij Bespaar-lamp?

  • Voor 11:30 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Officieel MEGAMAN® verkooppunt 
  • Gratis verzending vanaf €25,- 
  • MEGAMAN® Kwaliteitsgarantie

  LED lampen webshop »

  Instagram    Feedbackcompany iDeal betalen GLS verzenden