Knipperende LED verlichting kan verschillende oorzaken hebben. In deze blog bespreken we ze en hoe dit is op te lossen.
Niets is zo vervelend als knipperende verlichting. Ondanks de vele ontwikkelingen op het gebied van LED lampen, kan dit type verlichting gaan knipperen. In dit blog bespreken wij de meest voorkomende oorzaken en hoe je deze eenvoudig (zelf) kan oplossen.
Niet alle LED lampen zijn geschikt om te dimmen. Wanneer er een poging wordt gedaan om niet-dimbare ledverlichting te dimmen, kan deze gaan knipperen. Het heeft dan ook geen effect om gebruik te maken van een led dimmer/driver zolang er een niet-dimbare lamp wordt gebruikt. In onze blog 'Ledlampen dimmen: alles op een rijtje' vind je alle informatie over het dimmen van ledverlichting.
Het is ook belangrijk om de juiste dimmer te gebruiken. Maak je gebruik van een halogeen- of gloeilamp dimmer? Dan gaat een LED lamp ook knipperen. Dimmers voor halogeen- of gloeilampen hebben een hoog wattage aan minimaal vermogen nodig. LED lampen behalen dit niet of nauwelijks. Zelf als LED lampen deze minimale wattage zouden bereiken, zullen ze gaan knipperen. Dit komt omdat de LED lamp tijdens het dimmen onder dit minimaal vermogen uitkomt.
Dimbare LED lampen zijn voorzien van een LED dimmer. Deze LED dimmers werken altijd op de dimtechniek fase afsnijding of fase aansnijding. Een LED dimmer kan maar één van deze twee technieken gebruiken om een LED lamp te dimmen. Wanneer de LED lamp op een verkeerde techniek is aangesloten, kan dit zorgen voor onstabiel licht.
Een defecte LED driver is vaak de oorzaak wanneer LED lampen opeens beginnen met flikkeren. LED drivers kunnen defect gaan omdat ze de levensduur behaald hebben of er heeft een kleine kortsluiting plaatsgevonden.
Zit de driver vastgekoppeld aan de lamp? Dan is het mogelijk om deze los te halen en alleen de LED driver te vervangen. Is de driver verwerkt in de lamp zelf? Dan moet helaas de gehele lamp vervangen worden.
Fluctuaties in het stroomnetwerk kunnen ervoor zorgen dat LED lampen gaan knipperen. De meeste voorkomende oorzaken hiervan zijn: veel apparaten op één groep of lekspanning.
Veel (grote) apparaten op één groep kunnen ervoor zorgen dat een LED lamp gaat knipperen. Wanneer een apparaat, zoals bijvoorbeeld de koelkast of wasmachine, aan- of uitslaat kan dit zorgen voor een stroomimpuls op de LED verlichting. LED lampen zijn hier heel gevoelig voor. Hierdoor kan een lamp gaan knipperen.
Lekspanning is een veel voorkomende probleem in Nederland. Hierdoor kunnen LED lampen gaan knipperen wanneer ze gedimd worden. Als je bijvoorbeeld een lekspanning van 0,5 watt hebt, zal dit niet snel opvallen bij een LED lamp van 6 watt. Echter als deze lamp wordt gedimd, kan dit ervoor zorgen dat de lamp gaat knipperen. Lekspanning kan verminderd worden door stabilisatoren te plaatsen.
Aanschaffen van ledlampen en drivers
Bespaar-lamp biedt een groot assortiment aan hoogwaardige ledlampen en armaturen voor zowel binnen- als buitenshuis van het merk MEGAMAN®. Neem direct een kijkje in ons grote assortiment en zie hoe snel en eenvoudig u kunt beginnen met besparen.
Bespaar-lamp.nl | Webshop voor hoogwaardige ledlampen