9 / 10 229 reviews 

  Waar moet u op letten bij het kiezen van LED verlichting?

  Publicatiedatum 21/08/2018

  Terug naar overzicht

  De keuze voor de geschikte LED lamp kan nog al lastig zijn. De veel verschillende soorten lampen die momenteel beschikbaar zijn, maken de keuze niet gemakkelijker.

  Waar moet u op letten bij het kiezen van LED verlichting?

  De keuze voor de geschikte LED lamp kan nog al lastig zijn. De veel verschillende soorten lampen die momenteel beschikbaar zijn, maken de keuze niet gemakkelijker.

  Lees hieronder waar u op moet letten bij het kiezen van LED verlichting.

  1. Fitting

  Bekijk altijd eerst goed welke fitting de armatuur heeft, waar u de lamp in wilt draaien. De lamp en de armatuur moeten dezelfde fitting hebben.

  2. Lumen

  Lumen is de maat voor de hoeveelheid licht dat een lamp afgeeft. Bij gloeilampen gaf het wattage vaak aan hoeveel licht een lamp gaf. Dit is bij LED verlichting niet zo.

  Nu LED lampen steeds populairder worden, wordt lumen een belangrijkere term. Lumen staat gelijk aan de lichtopbrengst van een lamp. Watt geeft het energieverbruik van een lamp weer.

  Lees hier meer over lumen en de hoeveelheid lumen die per kamer nodig zijn.

  3. Lichtkleur

  De lichtkleur wordt uitgedrukt in Kelvin. Woonkamers en eetkamers hebben meestal een lichtkleur van 2700-2800 Kelvin. Dit komt overeen met warm wit licht. Badkamers en keukens hebben vaak een lichtkleur van 3000 Kelvin. Deze lichtkleur is iets neutraler wit dan bij 2700-2800 Kelvin. 

  Lichtkleur en aantal Kelvin:

  • 1800-2200K (Zeer warm wit/geel licht, gelijk aan kaarslicht)
  • 2700-3000K (Warm wit licht)
  • 4000-4500K (Neutraal/helder wit)
  • 6000-6500K (Koud wit, daglicht)

  Hoe hoger de Kelvin waarde, hoe helderder en koeler de lichtkleur. 

  4. Omstandigheden waarin de lamp gebruik wordt

  Ook de omstandigheden waarin de lamp gebruik wordt, is belangrijk bij de aanschaf van een nieuwe LED lamp. Wilt u graag de LED lamp op de badkamer gebruiken? Dan is het verstandig om een LED lamp aan te schaffen met een IP-waarde van 44. De IP-waarde geeft aan in welke mate een lamp geschikt is tegen water en stof. 

  Lees hier meer over de IP-waarde bij LED verlichting.

  Wilt u een LED lamp gebruiken voor buiten? Dan is een IP-waarde van 65+ verstandig om te gebruiken. Daarnaast moet een LED lamp dan ook geschikt zijn tegen temperatuurschommelingen. Dit geld ook voor LED verlichting die in een schuur of garage gebruikt worden. 

  5. Bundelbreedte 

  De bundelbreedte, ook wel gradenbundel of stralingshoek genoemd, geeft de hoek aan van de lichtbundel die uit de lamp komt. Dit geeft aan op welk oppervlakte daadwerkelijk het licht valt. 

  De bundelbreedtes van 24°, 36° en 40° komen vaak voor bij LED verlichting. Een bundelbreedte tussen de 24° en de 40° wordt veel gebruikt in woonkamers, eetkamers en keukens. Verder worden lampen met deze bundelbreedtes soms ook gebruikt in badkamers. 

  Een bundelbreedte van meer dan 60° wordt veel gebruikt binnen kantoren, magazijnen, balies en andere grote ruimtes. Dit komt omdat lampen met deze bundelbreedte een groter oppervalkte kunnen verlichten, waardoor er minder lampen nodig zijn. 

  Een bundelbreedte van 10° wordt veel gebruikt bij spots. Lampen met een lage bundelbreedte worden veel gebruikt voor het verlichten van objecten en schilderijen. 

  De 5 bovenstaande onderdelen zijn cruciaal bij het kiezen van een geschikte LED lamp. 

  Begin direct met sparen en kies een geschikte LED-lamp »

  Waarom kopen bij Bespaar-lamp?

  • Op werkdagen vóór 11:30 besteld, volgende werkdag in huis
  • Vanaf 15 euro gratis verzending
  • MEGAMAN® Kwaliteit Garantie

  Kies LED lamp »