8.9 / 10 301 reviews 
         

  Noodverlichting: alles wat je moet weten!

  Terug naar overzicht

  Goede noodverlichting voorkomt paniek tijdens noodsituaties en maakt veilig vluchten mogelijk. Welke soorten noodverlichting zijn er en waar koop je ze? 

  Noodverlichting is een noodzakelijke voorziening, omdat deze een veilig gebruik van de vluchtwegen en nooduitgangen mogelijk maakt. In deze blog vertellen wij meer over wat noodverlichting precies inhoud, welke soorten er zijn en waar u deze lampen aanschaft.  

  Wat is noodverlichting?

  Niet alleen bij brand noodzakelijk 

  De basis van noodverlichting is om mensen in staat te stellen rustig en veilig een pand of omgeving te verlaten wanneer de netspanning uitvalt, ongeacht de oorzaak. Een noodverlichtingsarmatuur is niet afhankelijk van de centrale netspanning. Dit type verlichting werkt als back-up en zal bij het wegvallen van netspanning blijven branden of juist worden geactiveerd.

  Waarom noodverlichting?

  Veilig vluchten: voorkom paniek

  Goede noodverlichting die op de juiste manier geïnstalleerd is, voorkomt paniek tijdens stroomstoringen en noodsituaties, en maakt rustig en veilig vluchten mogelijk.

  Hulpdiensten arriveren gemiddeld 15 minuten nadat een melding is gemaakt van een noodsituatie. Alleen in die 15 minuten kan noodverlichting al een belangrijke rol spelen. Het zorgt ervoor dat mensen in staat zijn (gevaarlijke) processen veilig te beëindigen, te oriënteren op hun omgeving en de weg naar de dichtstbijzijnde nooduitgang te vinden. Noodverlichting helpt paniek te voorkomen en verkleint daarmee de veiligheidsrisico’s.

  Deze gevaarlijke situaties dienen zich vaker voor dan gedacht. Er worden jaarlijks alleen al 124.000 meldingen van brand gedaan, daar zijn stroomstoringen en andere situaties zoals rookontwikkeling nog niet bijgeteld.

  Soorten noodverlichting

  Voor elke situatie de juiste verlichting

  Noodverlichting is op te splitsen in twee groepen: vervangingsverlichting en (nood)evacuatieverlichting.

  Vervangingsverlichting

  Dit type verlichting wordt ingeschakeld zodra de netspanning wegvalt. Op deze manier kunnen werkzaamheden ongehinderd doorgaan. Hierbij gaat het vaak niet direct om veiligheidsmotieven, maar wordt dit eerder bekeken vanuit een technische of economische oogpunt.

  (Nood)Evacuatieverlichting

  Evacuatieverlichting geldt als voorziening voor mensen die vanwege een calamiteit en daaropvolgende stroomuitval, direct een locatie moeten verlaten of voordat ze weg kunnen eerst nog een (gevaarlijk) proces moeten afsluiten.

  Evaluatieverlichting is een verzamelnaam voor vier type verlichting.

  Vluchtrouteverlichting

  Vluchtrouteverlichting lijkt op normale verlichting en zorgt ervoor dat vluchtwegen en (eventuele) obstakels op de route goed zichtbaar zijn. Op deze manier kan een gebouw veilig worden verlaten. Armaturen voor dit type verlichting moeten na het uitvallen van de stroom binnen 15 seconden op de gewenste lichtsterkte zijn. Dit type werkt op een interne of centrale accuvoorziening die dus niet afhankelijk is van de netspanning.

  Vluchtrouteaanduiding

  Vluchtrouteaanduiding markeert de vluchtroute en is permanent verlicht. Dit type is te herkennen aan pictogrammen en kleuren die richting geven. Op deze manier kunt u een route volgen om het pand snel te verlaten.

  Anti-paniekverlichting

  De anti-paniekverlichting stelt mensen bij calamiteiten in staat een plaats te bereiken vanuit waar ze verder gebruik kunnen maken van een vluchtroute. In de meeste gevallen zijn deze zichtbaar op de vloer.

  Verlichting voor verhoogd risicogebieden

  Deze verlichting maakt het mogelijk om gevaarlijke processen op een veilige manier af te sluiten. Dit type is er voor de veiligheid van personen die verantwoordelijk zijn voor (gevaarlijke) processen tijdens hun werk. De verlichting stelt hen in staat een juiste afsluitprocedure uit te voeren, zodat de veiligheid van andere mensen in het gebouw niet in gevaar komt en de noodsituatie kan verergeren.

  Bij Bespaar-lamp bieden wij een ruim aanbod aan LED noodverlichting van MEGAMAN®. Deze zuinige en veilige verlichting is eenvoudig aan te schaffen via de webshop.

  Noodverlichting MEGAMAN® bekijken

  Bekijk ook ons blog: 

  Waarom kopen bij Bespaar-lamp?

  • Voor 11:30 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Officieel MEGAMAN® verkooppunt 
  • Gratis verzending vanaf €25,- 
  • MEGAMAN® Kwaliteitsgarantie

  LED lampen webshop »

  Instagram    Feedbackcompany iDeal betalen GLS verzenden