8.9 / 10 301 reviews 
         

  Hoe vind ik de juiste GU10 LED spot?

  Terug naar overzicht

  Een GU10 spot is een veel voorkomende spot. De spots met deze fitting worden veel gebruikt in huizen en zakelijke panden. De GU10 is de naam van de fitting. Deze fitting is te herkennen aan 2 korte staven met een bolletje aan de onderkant van de spot. Deze staven staan 10mm uit elkaar.

  Hoe vind ik de juiste GU10 LED spot?

  Een GU10 spot is een veel voorkomende spot. De spots met deze fitting worden veel gebruikt in huizen en zakelijke panden. De GU10 is de naam van de fitting. Deze fitting is te herkennen aan 2 korte staven met een bolletje aan de onderkant van de spot. Deze staven staan 10mm uit elkaar. Het is wel belangrijk om de juiste GU10 LED spot te kiezen, maar hoe vindt u die? Dat wordt verteld in dit artikel.

  Lumen en Kelvin

  Lumen en Kelvin zijn twee belangrijke begrippen binnen de LED wereld. Kort gezegd is lumen de maat voor de hoeveelheid licht dat een lamp afgeeft. Lumen staat dus gelijk aan de lichtopbrengst van een lamp. Lees hier meer over het begrip lumen.

  Kelvin geeft de lichtkleur aan. De kleur die een lamp uitstraalt is natuurlijk heel belangrijk, omdat het de sfeer in de omgeving van de lamp bepaald.

  Kelvin-waardes die veel voorkomen zijn:

  • 2700K – Zeer warm wit. Deze lichtkleur wordt veel gebruikt in huizen om een gezellige sfeer te creëren. Deze lichtkleur wordt veel gebruikt in woonkamers en slaapkamers.
  • 3000K – Deze lichtkleur is iets feller dan de 2700K. Ook deze lichtkleur kan worden beschouwd als zeer warm wit. De 3000K lichtkleur komt ook veel voor in woonkamers en slaapkamers.
  • 4000K – Dit is een wat koelere en heldere witte kleur. Deze lichtkleur is goed om in te werken en wordt ook veel gebruikt op scholen en kantoren.

  Wattage

  Ook wattage speelt nog steeds een belangrijke rol bij LED verlichting. Helemaal wanneer u een gloei- of halogeenlamp gaat vervangen door LED. In de onderstaande tabel ziet u hoeveel watt van een LED lamp gelijk staat aan de hoeveelheid watt van een spaar-, halogeen- of gloeilamp.

  LED lamp Spaarlamp Halogeenlamp Gloeilamp
  4 watt 5 watt 18 watt 25 watt
  6 watt 8 watt 28 watt 40 watt
  10 watt 12 watt 42 watt 60 watt
  12 watt 15 watt 53 watt 75 watt

  Stel u wilt een gloeilamp van 40 watt gaan vervangen voor een LED lamp. Dan is het verstandig om te kiezen voor een LED lamp van 6 watt. 

  Bundelbreedte

  Wanneer u eenmaal het aantal lumen, de lichtkeur en de wattage van de lamp weet, dan is het belangrijk om te kijken naar de bundelbreedte. Hoe kleiner de lichtbundel van een lamp, des te kleiner is de straal van het licht. Een smalle lichtbundel is vooral geschikt voor het verlichten van specifieke voorwerpen, zoals bijvoorbeeld een schilderij. Een brede lichtbundel is beter als algmene verlichting. 

  De meest gebruikte lichtbundel op Bespaar-lamp.nl voor een GU10 spot is die tussen de 24 en 35 graden. Deze bundelbreedte is ook de meeste gebruikte bundelbreedte voor algemene verlichting. 

  Dimmen

  Het is ook mogelijk om GU10 LED spots te dimmen. Via Bespaar-lamp.nl zijn ook GU10 LED spots die gebruik maken van Dim to Warm. Deze lampen kunnen van 3000 of 2800 Kelvin terugdimmen naar 1800 Kelvin. Daarnaast zijn er ook nog lampen in het assortiment die gebruik maken van U-DIM techniek. Deze techniek zorgt ervoor dat lampen flikkervrij kunnen terugdimmen naar 5%.

  Bekijk hier de alle GU10 LED spots van Bespaar-lamp.nl »

  Waarom kopen bij Bespaar-lamp?

  • Voor 11:30 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Officieel MEGAMAN® verkooppunt 
  • Gratis verzending vanaf €25,- 
  • MEGAMAN® Kwaliteitsgarantie

  LED lampen webshop »

  Instagram    Feedbackcompany iDeal betalen GLS verzenden