8.9 / 10 301 reviews 
         

  Feit of Fabel: Wattage geeft de hoeveelheid licht aan

  Terug naar overzicht

  “Wattage geeft de hoeveelheid licht aan.” Feit of fabel? In deze blog leggen wij het uit!

  Gloei- en halogeenlampen worden steeds vaker vervangen door duurzame ledverlichting. Toch zijn er nog veel misopvattingen rondom ledlampen. In de serie ‘Feit of Fabel’ bespreken we elke keer een andere stelling rondom ledverlichting. Deze keer hebben we het over wattage en de hoeveelheid licht.

  Wattage geeft de hoeveelheid licht aan.

  Kort door de bocht: dit is onjuist. Wattage heeft namelijk helemaal niets te maken met de hoeveelheid licht die wordt geproduceerd door een lamp.

  Bij gloei- TL- en halogeenlampen gaf deze eenheid inderdaad ook een indicatie over de lichthoeveelheid, maar watt maakt eigenlijk maar één ding duidelijk: het energieverbruik. Ledverlichting heeft een veel lager energieverbruik waardoor veel mensen denken dat zij bij overstappen naar dit type lamp, minder lichtopbrengst krijgen. Met het gebruik van ledverlichting verbruikt u juist minder energie, waardoor u eenvoudig kunt besparen op uw energierekening. De zuinigste lampen hebben het energielabel A+++. Een halogeenlamp heeft nooit een hoger energielabel dan D, niet erg zuinig dus. De ledlampen van MEGAMAN® zijn stuk voor stuk geclassificeerd met de labels A, A+, A++ en A+++.

  Allemaal leuk en aardig dat dit niet klopt, maar hoe weet ik dan hoeveel lichtopbrengst een ledlamp opbrengt?

  Dit kan door te kijken naar de eenheid van lichtstroom: lumen. Deze eenheid geeft de totale lichthoeveelheid aan die de lichtbron uitstraalt. Om u een beter beeld te geven tussen wattage en lumen in combinatie met gloei-, halogeen- en ledlampen, kunt u de vergelijking in onderstaande tabel bekijken. Deze cijfers zijn gebaseerd op gemiddelden en geven dus slechts een indicatie.

  Watt = Energieverbruik
  Lumen = Lichthoeveelheid

     200-300 lumen  300-500 lumen  700-1000 lumen
   Gloeilamp  25-30 Watt  40 Watt  75 Watt
   Halogeenlamp   18-25 Watt  35 Watt  65 Watt
   Ledlamp  2-4 Watt  3-5 Watt   8-10 Watt

   

  Start met besparen en bekijk direct ons ruime assortiment ledlampen

  Over Bespaar-lamp.nl

  Bespaar-lamp biedt een groot assortiment aan hoogwaardige ledlampen en armaturen van het merk MEGAMAN® voor zowel binnen- als buitenshuis. Neem direct een kijkje in ons grote aanbod en zie hoe snel en eenvoudig u kunt beginnen met besparen.

  Bespaar-lamp.nl | Dé webshop voor kwalitatief hoogwaardige ledlampen en armaturen

  Waarom kopen bij Bespaar-lamp?

  • Voor 11:30 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Officieel MEGAMAN® verkooppunt 
  • Gratis verzending vanaf €25,- 
  • MEGAMAN® Kwaliteitsgarantie

  LED lampen webshop »

  Instagram    Feedbackcompany iDeal betalen GLS verzenden